Czy zawsze wymagana jest wiza?

Do przekroczenia granicy wielu państw niestety bardzo często nie wystarczy tylko sam dowód osobisty czy paszport. Obecnie ponad 80 krajów świata utrzymuje obowiązek wizowy dla obywateli Polski, który w dużej mierze uzależniony jest od indywidualnych umów międzynarodowych zawartych między naszym krajem, a państwem do którego chcecie polecieć lub organizacjami międzynarodowymi (np. UE). W tym artykule staraliśmy się opisać praktyczne zagadnienia związane z tematem wiz – zapraszamy do lektury. 

Co to jest w ogóle ta wiza?

Cytując Wikipedię:

Wiza to pisemne zezwolenie na przekroczenie granicy lub pobyt na terenie obcego państwa wystawiane cudzoziemcom przez przedstawicielstwa dyplomatyczne lub konsularne (konsulaty) tegoż państwa. W niektórych wypadkach może być też uzyskana na przejściach granicznych.

Jak wygląda wiza?

Wizy mają zazwyczaj postać naklejki/wlepki, stempla lub wpisu umieszczanego w paszporcie. Czasem wystawiane są na oddzielnej kartce papieru pozwalającej na przekroczenie granicy bądź pobyt na terenie obcego kraju (np. wiza na Kubę czy do Izraela).

Istnieje również tzw. wiza elektroniczna wydawana w formie elektronicznej przypisana do konkretnego paszportu i przechowywana w systemie komputerowym wydającego ją kraju. Wiza taka nie jest wklejana, czy wbijana do paszportu. Nie trzeba również udawać się po nią do ambasady czy konsulatu. System wiz elektronicznych posiada m.in. Australia i jest to tzw. eVisitor, którym objęta jest również Polska. Wizy elektroniczne otrzymuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Po wypełnieniu odpowiedniego formularza na specjalnej stronie WWW zezwolenie na pobyt uzyskuje się drogą elektroniczną w ciągu od kilku sekund do kilku minut. Potwierdzenie zalecamy wydrukować i zabrać ze sobą w celu ewentualnego okazania go urzędnikowi imigracyjnemu na granicy.

Gdzie udać się po wizę?

Przedstawicielstwa dyplomatyczne lub konsularne tzw. konsulaty, to miejsca do których musicie się udać, aby uzyskać wizę . Niestety dokument wystawiony przez ambasadę lub konsulat zazwyczaj nie daje 100% gwarancji na wjazd jej posiadacza do tegoż kraju i może być również w każdej chwili anulowany. I tu jako przykład możemy podać Stany Zjednoczone! W wielu przypadkach do ambasady/konsulatu nie musicie zgłaszać się osobiście, a wszystkie niezbędne papiery takie jak: wniosek wizowy, paszport, zdjęcie paszportowe czy dowód uiszczenia opłaty za wizę możecie dostarczyć do placówki przez kuriera, rodzinę lub znajomych. Oczywiście w tym przypadku musicie liczyć się również z tym, że placówki dyplomatyczne z reguły nie wydadzą wam wizy ”od ręki”, bo potrzebują określonego czasu na rozpatrzenie wniosku.

W licznych przypadkach wizę uzyskacie bezpośrednio na przejściach granicznych lądowych, morskich lub portach lotniczych (np. wiza do Egiptu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Peru, Tanzanii). Charakterystyczną cechą tego typu wiz jest to, że przed podróżą do danego kraju nie musicie udawać się do ambasady czy konsulatu. “Wizy na granicy” wydawane są “od ręki”, jednak zazwyczaj za określoną opłatą i po wypełnieniu określonych wniosków wizowych. Z angielskiego nazywają się po prostu “visa on arrival”.

Dokumenty wymagane do uzyskania wizy

Aby uzyskać wizę najczęściej zostaniecie poproszeni o dostarczenie następujących dokumentów:

  • Wypełniony wniosek wizowy (wnioski dostępne na stronie WWW ambasady/konsulatu danego kraju, ogólnie dostępne na przejściach granicznych, pokładach samolotów, statków itp.)
  • Paszport z terminem ważności dłuższym niż 6 m-cy
  • Zdjęcie paszportowe (przy wizach uzyskiwanych bezpośrednio na przejściach granicznych nie jest wymagane)
  • Opłata za wizę/dowód opłaty
  • Dowód opłacenia noclegu w kraju przeznaczenia
  • Zaproszenie

Jak długo ważna jest wiza?

Wiza pozwala na wjazd i pobyt w obcym kraju tylko przez określony czas. Termin ważności wizy to okres, w którym jej posiadacz może wjechać do obcego kraju. Maksymalny termin ważności wizy to z reguły 3 miesiące i oznacza, że jeżeli w tym terminie z różnych względów nie pojawiliście się na przejściu granicznym kraju, który wam tę wizę wydał to niestety wiza straciła swoją ważność i musicie ponownie starać się o wydanie nowej.

Musicie wiedzieć, że maksymalny okres pobytu w celach turystycznych w danym kraju nie zawsze jest równoznaczny z okresem ważności wizy! O maksymalnym czasie pobytu zazwyczaj decyduje urzędnik imigracyjny na granicy i różni się on w zależności od kraju przeznaczenia. Np. w Stanach Zjednoczonych okres jednokrotnego pobytu turystycznego na terenie kraju wynosi najczęściej do 6 miesięcy, przy czym data ważności wizy turystycznej do USA zazwyczaj wynosi 10 lat i uprawnia do wielokrotnego wjazdu na teren tego kraju.

Wiza może być „jednorazowa”, czyli jednokrotnego wjazdu lub też wielokrotnego wjazdu. Jednokrotnego wjazdu wygasa automatycznie po opuszczeniu kraju, który ją wydał. Przy kolejnej wizycie w tym kraju trzeba się zatem ponownie ubiegać się o jej wydanie. Natomiast wiza wielokrotnego wjazdu nie wygasa w chwili opuszczenia kraju i na jej podstawie możliwy jest ponowny wjazd.

Rodzaje wiz

Najczęściej spotykane rodzaje wiz:

  • Wiza turystyczna – uprawnia do wizyty w celach turystycznych przez określony czas
  • Wiza tranzytowa – wydawana jest zwykle na okres kilku dni i uprawnia do przejazdu przez dany kraj. Zazwyczaj opłata za taką wizę jest dużo mniejsza niż za wizę turystyczną
  • Wiza biznesowa – uprawnia do wizyty w celach biznesowych przez określony czas. Wiza ta zazwyczaj nie zezwala na podejmowanie stałej pracy zarobkowej
  • Wiza pracownicza –zezwala na podejmowanie pracy zarobkowej w obcym kraju. Znaczniej trudniej je uzyskać niż wizy turystyczne czy biznesowe
  • Wiza małżeńska/narzeczeńska – przyznawana osobom będącym w małżeństwie lub narzeczeństwie z obywatelem obcego kraju w celu umożliwienia legalnego osiedlenia się obojga w danym kraju
  • Wiza studencka – zezwalająca na podejmowanie nauki w obcym kraju
  • Wiza imigracyjna – wydawana jest osobom pragnącym zamieszkać w obcym kraju na stałe.

Do którego kraju potrzebna mi wiza?

Aktualne informacje o obowiązku wizowym zawsze znajdziecie na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Znajduje się tam tabela, która przedstawia podstawowe zasady wjazdu obywateli polskich do poszczególnych krajów i na wybrane terytoria.

UWAGA: Tabela ta jest aktualizowana na bieżąco, więc przed każdą podrożą należy sprawdzić czy coś się nie zmieniło. W kwestii wizowej nie warto zawsze ufać informacjom zawartym na różnych stronach internetowych czy blogach.
Wjazd bez wizy do kraju, w który jest ona wymagana skutkuje zawróceniem do kraju pochodzenia lub innego kraju stosownie do zawartych umów międzynarodowych. Pozostanie w kraju dłużej niż wskazuje na to okres maksymalnego dozwolonego pobytu powoduje, że pobyt staje się nielegalny! Grożą za to poważne kary: deportacja lub zakaz ponownego wjazdu przez określony czas lub dożywotnio. Wjazd do kraju w celach innych niż określone na wizie, np. wjazd w ramach wizy turystycznej i późniejsze podejmowanie w danym kraju pracy zarobkowej, na co wiza turystyczna nie zezwala grożą poważnymi konsekwencjami!

A wy mieliście kiedyś jakiś większy problem z otrzymaniem wizy? Z przyjemnością poznamy wasze opinie w komentarzach poniżej.

PS: Jeśli uważacie, że komuś ze znajomych mogą przydać się te informacje podzielcie się z nimi linkiem. Z góry dzięki!

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.